atso@antakyatso.org.tr
HİZMETLER
ONLINE İŞLEMLER

"SAMANDAĞ BİBERİ"NİN COĞRAFİ İŞARETİ ODAMIZ ADINA TESCİL EDİLDİ

GENEL
15 Eylül 2021
Paylaş

BİNBİR DERDE DEVA SAMANDAĞ BİBERİ ARTIK TESCİLLİ

Odamız,Medeniyetler şehri Hatay’ın lezzetlerini ve yöresel ürünlerini markalaştırmaya devam ediyor. Bu kapsamda 2005 yılından bu yana Hatay ile özdeşleşen tam 8 ürünün Coğrafi işareti Odamız adına tescil edildi.

Bu yolculukta bugüne kadar;

ANTAKYA KÜNEFESİ

ANTAKYA SÜRK’Ü (Çökeleği)

ANTAKYA KÜFLÜ SÜRK’Ü (Çökeleği)

ANTAKYA KAĞIT KEBABI

ANTAKYA TUZLU YOĞURDU

SAMANDAĞ NEY-İ

ANTAKYA CARRA PEYNİRİ

ve son olarak

SAMANDAĞ BİBERİ Odamız adına tescil edilmiştir.

Bu kapsamda gerçekleştirilen “SAMANDAĞ BİBERİ” Basın Toplantısı’na Başkanımız Hikmet Çinçin, Meclis Başkanımız Selahattin Eskiocak, Başkan Yardımcımız Eşref Taner Özkaya, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Serdar Şahutoğlu, Erdoğan Ray, 15. Komite Başkan Yardımcımız Sunel Aksu Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcımız Erhan Yağız, DOĞAKA Sektörel Destekler ve Programlama Birimi Serdar Çınar, DOĞAKA Sektörel Destekler ve Programlama Birimi Hayri Yılmaz, Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Dr. Kadriye Şahin, Samandağ Ziraat Odası Başkanı Selim Kamacı ve Değerli Basın Mensupları katıldılar.

 

BASIN BÜLTENİ

 

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Medeniyetlerin şehri Hatay’ın lezzetlerini ve yöresel ürünlerini markalaştırmaya devam ediyoruz.

Bu kapsamda 2005 yılından bu yana Hatay ile özdeşleşen ve Hatay’ın değeri olan lezzetleri ve yöresel ürünlerin tescillerini yaparak Hatay’ı Ülkemize ve Dünya’ya tanıtmak için büyük yol kat ettik. Bu yolculukta bu güne kadar

1) 27.12.2007 tarihinde Künefe” tescili,

2) 26.02.2018 tarihinde Antakya Sürkü’nün (Çökeleği) tescili, 

3) 12.06.2018 tarihinde Antakya Küflü Sürkü’nün (Çökeleği) tescili, 

4) 24.08.2020 tarihinde “Antakya Kağıt Kebabı”nın tescili

5) 10.09.2020 tarihinde “ANTAKYA TUZLU YOĞURDU”

6) 23.11.2020 tarihinde “SAMANDAĞ NEY-İ”

7) 18.02.2021 ‘’ANTAKYA CARRA PEYNİRİ’’

  1. Ürün olarak 13.09.2021 ‘’SAMANDAĞ BİBERİ’’ olarak Odamız adına tescil edilmiştir.

 

KISACA SAMANDAĞ BİBERİ ÖZELLİKLERİ

Samandağ biberi (Capsicum annum L), Hatay’ın Samandağ ilçesinde geleneksel olarak üretilen, henüz acılığı ile ünlenmiş, uzun ve sivri yapılı hem yeşil olum döneminde hem de kırmızı olum döneminde tüketilen bilinen bir yerel biber çeşididir. Samandağ’da üretilen biberin yaklaşık olarak %85’ni ‘Samandağ Biberi’ oluşturmaktadır.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden

 

  • Antakya Künefelik Peyniri
  • Hatay Biber Salçası
  • Hatay Kabak Tatlısı
  • Hatay Nar Ekşisi
  • Hatay Ceviz Reçeli
  • Hatay Halhalı Zeytini
  • Antakya Künefesi”nin Avrupa Birliği Ülkelerde tescil edilme işlemlerinde sona gelindiğini kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

 

PARTNERLERİMİZE TEŞEKKÜR

Coğrafi işaretini aldığımız ürünlerin Tescil sürecinde kurumumuzla çok büyük bir özveri ile çalışarak bizlerden desteklerini esirgemeyen

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Oğuz Alibekiroğlu ’na,

Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a,

Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e,

Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e,

Marka ve Patent şirketi Özener Patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen odamız çalışanlarına teşekkür ediyoruz.